Cena badań tarczycy – badania TSH, FT3, FT4 i innych

Napisano 12.08.2021 | Asystent Medyczny | Czas czytania: 4 min.

Tarczyca to bardzo ważny organ, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Jakiekolwiek objawy, które mogą sugerować zaburzenia pracy tarczycy, trzeba koniecznie skonsultować z lekarzem, ale również bez obserwowania takich objawów należy regularnie badać krew i oznaczać stężenia hormonów tarczycowych, co pomoże w szybkiej diagnozie ewentualnych zaburzeń. Jaki test należy wykonać, by sprawdzić działanie tarczycy? Jak często taka diagnostyka powinna być wykonywana? Czy wystarczy samo badanie TSH? Cena takich badań jest wysoka?

Badania tarczycy – kiedy należy je wykonać?

Regularna kontrola stężenia hormonów tarczycowych i hormonów powiązanych z działaniem tarczycy to podstawa profilaktyki zdrowia. Takie badania powinien wykonywać każdy zdrowy pacjent przynajmniej raz w roku, a jeśli ma objawy chorej tarczycy lub wśród jego najbliższych choroba tarczycy się pojawia, lekarz może zalecić częstsze badanie TSH. Cena takiego badania w przypadku skierowania od lekarza nie ma większego znaczenia, ponieważ wykonywane jest ono w ramach NFZ. Oczywiście pacjent może również zgłosić się prywatnie na badania tarczycy. Wówczas faktycznie interesować go będzie, ile kosztuje badanie tarczycy, ale tego typu informacje znajdzie on bez problemu w cenniku każdego laboratorium diagnostycznego świadczącego usługi prywatne, w tym często również na stronie internetowej takiego laboratorium. 

Wyniki badania, czy to na skierowanie czy prywatnego, koniecznie należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli wyniki odbiegają od normy, ponieważ może okazać się, że konieczne będzie wprowadzenie leczenia lub zmiana leczenia aktualnego. Jeśli chodzi o farmakoterapię, przydatną opcją dla pacjentów leczących się na tarczycę jest recepta przez internet. Takie rozwiązanie sprawdzi się, gdy kolejki do lekarza są długie lub np. pacjent jest na wyjeździe, a opakowanie leku mu się kończy i musi szybko zakupić nowe. 

Badanie TSH – cena badania, przebieg, normy

Jeśli chodzi o badanie TSH, cena usługi prywatnej może być różna. Zależy to między innymi od miasta, gdzie wykonywane będzie badanie, a także od laboratorium diagnostycznego, które będzie je wykonywać. Gdy w grę wchodzi prywatne badanie TSH, cena zazwyczaj waha się w granicach 20 zł. 

Na badania tarczycy, jak na większość badań diagnostycznych krwi, pacjent powinien przyjść na czczo, ponieważ w ciągu doby dochodzi do wahań stężenia hormonów, co mogłoby skutkować zafałszowaniem wyniku. Wiele osób zastanawia się, czy badanie TSH na czczo czy po tabletce. Najlepiej skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym, gdyż zależy to od rodzaju badania. Przyjmowanie niektórych leków może nie fałszować TSH, ale może fałszować wynik FT4.

Norma TSH na czczo to 0,4-4 mlU/l. U kobiet w ciąży norma TSH jest inna i zależy to od stopnia zaawansowania ciąży – norma przyjęta w danym laboratorium zaznaczona będzie na wyniku badania.  

Hormony tarczycy FT3, FT4 – ile kosztuje badanie i jaka jest norma?

Na początek dobrze jest oznaczyć TSH, jednak jego wynik może być niewystarczający do diagnozy, dlatego zaleca się, by diagnostycznie wykonywać również oznaczenia dodatkowe. Jakie badania na tarczycę? Cena pakietu tarczycowego TSH, FT3 i FT4 niejednokrotnie jest znacznie bardziej atrakcyjna niż indywidualne oznaczanie stężenia tych hormonów, a da to lekarzowi znacznie szerszy obraz do diagnozy. 

Trzeba również zaznaczyć, że czasem sam podstawowy pakiet tarczycowy również jest niewystarczający do diagnozy niektórych chorób. W szczególnych przypadkach (np. przy podejrzeniu choroby Hashimoto lub Gravesa-Basedowa) lekarz może zalecić również wykonanie nowych pobrań i sprawdzenie poziomu przeciwciał aTPO i anty-TPO, a także stężenie TRAb. Inne badania, które wykonuje się na tarczycę to między innymi przeciwciała anty-TG i aTG. 

Ile kosztuje badanie krwi FT3 i FT4? Cena takich badań zwykle jest podobna do ceny badania TSH, jednak droższe są medyczne badania dodatkowe, jak np. anty-TPO, anty-TG czy TRAb, więc ekonomiczniej będzie wykonywać je ze skierowaniem lekarskim. 

Norma FT3 wynosi 2,25-6 pmol/l, a norma FT4 to 10-25 pmol/l przy normie TSH 0,4-4 mlU/l, choć są to wartości referencyjne i mogą nieznacznie różnić się, zależnie od laboratorium (na wydruku badania zaznaczona będzie norma).

Jak często powtarzać badania hormonów tarczycy?

Jak wspomniano wcześniej, regularność wykonywania badań diagnostycznych to podstawa profilaktyki zdrowotnej. Dotyczy to również tarczycy. Wyniki tarczycowe powinny być robione przynajmniej raz w roku, przy okazji kontrolnych badań krwi, gdyż możliwe jest również utajone schorzenie tarczycy, które nie daje objawów lub daje objawy niespecyficzne, które pacjent może bagatelizować na co dzień. Oczywiście należy tu zaznaczyć, że lekarz może także zlecić w szczególnym przypadku dodatkowe badanie TSH. Cena nie gra roli, gdy w grę wchodzi podejrzenie nieprawidłowo działającego organu – im szybciej zdiagnozowany zostanie problem, tym szybciej wprowadzone zostanie leczenie, co może pozwolić uniknąć wielu nieprzyjemnych powikłań. Jeśli lekarz stwierdzi u pacjenta chorobę tarczycy, duże ryzyko zachorowania na nią bądź zauważy symptomy, które mogą świadczyć o tym, że z tarczycą może dziać się coś nieprawidłowego, może zalecić badania tarczycy nawet dwa razy w roku lub częściej. 

Nadczynność i niedoczynność tarczycy – które badania są konieczne do zdiagnozowania?

Gdy w grę wchodzi samo badanie TSH, cena nie jest wysoka, aczkolwiek takie badanie może okazać się niewystarczające do pełnej diagnozy. TSH, czyli hormon tyreotropowy (tyreotropina) wydzielany jest przez przysadkę mózgową. Niski poziom TSH we krwi może wskazywać na pierwotną nadczynność tarczycy lub wtórną niedoczynność tarczycy, a wysoki poziom TSH może wiązać się z pierwotną niedoczynnością tarczycy. Pomocne w diagnozie może być oznaczenie stężenia wolnej frakcji tyroksyny FT4 i trójjodotyroniny FT3. Podwyższone FT3 i FT4 oraz FT3 i FT4 poniżej normy powinien zinterpretować specjalista, biorąc pod uwagę podane w wywiadzie medycznym objawy obserwowane przez pacjenta. Trzeba również wiedzieć, że prawidłowy poziom TSH to nie zawsze diagnoza, że pacjent jest zdrowy. Mimo prawidłowego TSH może okazać się, że stężenia FT3 i FT4 nie są w normie, co może oznaczać zaburzenia pracy przysadki mózgowej lub podwzgórza. Ze względu na własne zdrowie, należy pozostawić zatem interpretację wyników swoich czy dzieci lekarzowi prowadzącemu – zwłaszcza gdy obserwowane przez pacjenta lub lekarza objawy sugerują, że tarczyca, przysadka lub podwzgórze mogą działać nieprawidłowo.

Informacje zawarte w dziale „Blog" serwisu NaszaRecepta.pl należy traktować jedynie jako informacyjno-edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być również uznawane za profesjonalną poradę medyczną. Wydawca serwisu NaszaRecepta nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.