Przyczyny i objawy grypy żołądkowej. Jak ją leczyć?

Napisano 26.10.2021 | Medyczny Asystent | Czas czytania: 3 min.

Grypa żołądkowa, a w zasadzie nieżyt żołądkowo-jelitowy, to dolegliwość wywoływana przez wirusy, która wiąże się między innymi z występowaniem uciążliwej biegunki i wymiotów, które mogą prowadzić do poważnego odwodnienia. Objawów towarzyszących grypie jelitowej jest znacznie więcej, dlatego nie powinno się jej bagatelizować. Bardzo ważne jest wówczas stosowanie delikatnej dla jelit diety, a także przyjmowanie dużej ilości płynów oraz elektrolitów. Podpowiadamy, czy kupiony w aptece bez recepty lek może być skuteczny na walkę z chorobą, a także kiedy konieczny jest bezwzględnie kontakt z lekarzem.

Czym jest grypa żołądkowa?

Z medycznego punktu widzenia określenie „grypa żołądkowa” nie jest do końca trafne. Dolegliwością, którą w ten sposób się nazywa, jest nieżyt żołądkowo-jelitowy. Do choroby przyczynia się zakażenie wirusowe. Układ pokarmowy atakowany jest najczęściej przez rotawirusy, choć do jelitówki przyczynić mogą się również inne wirusy – u osób starszych często chorobę wywołują norowirusy i adenowirusy. Choroba jest wysoce zakaźna i łatwo się rozprzestrzenia w otoczeniu. Najłatwiej o zarażenie grypą żołądkową poprzez kontakt z osobą chorą – zarażamy się drogą kropelkową i pokarmową, dlatego istotne jest, by dokładnie myć ręce przed posiłkiem, a także pilnować mycia produktów spożywczych, które będziemy jeść.

Jelitówka dotyka osoby w każdym wieku, choć niewątpliwie najbardziej uciążliwa jest ona dla osób starszych i kobiet w ciąży, a także dla małych dzieci, zwłaszcza tych, które uczęszczają do przedszkola – wystarczy jedna chora osoba w grupie maluchów, a u innych dzieci również może być szybko wykryta grypa żołądkowa. Ile trwa choroba? Zależne jest to między innymi od organizmu. Zazwyczaj dokuczliwe objawy choroby ustępują po 3-5 dniach, choć nie jest to regułą. Samo zakażenie trwa jednak dłużej i może ciągnąć się nawet 10-14 dni (częściowo bezobjawowo).

Charakterystyczne objawy grypy żołądkowej.

Symptomy, które mogą świadczyć o tym, że u danej osoby pojawiła się grypa żołądkowa, to między innymi wymioty i biegunka. Gdy w grę wchodzi jelitówka, objawy te obecne są stosunkowo szybko od zakażenia – może być to zaledwie 12 godzin. Biegunka jest zazwyczaj bardzo dokuczliwa – do wypróżnień dochodzi bardzo często, a przy tym są wodniste. Wirus żołądkowy przyczynia się również do wielu innych dolegliwości. Wśród nich wymienić należy między innymi nudności, a także bóle brzucha i apatię oraz osłabienie. Chory może stracić apetyt, ponadto nie są wykluczone u niego również dreszcze i wysoka gorączka. Rzadko zdarza się również, że chory traci przytomność.

W przypadku bardzo uciążliwych objawów grypy jelitowej najlepiej zgłosić się do lekarza. Niektóre leki hamujące wymioty dostępne są bowiem jedynie z przepisu lekarza. W tej sytuacji pomocna może być recepta przez internet, która nie wymaga od chorego wyjścia z domu, dojazdu do przychodni czy stania w kolejkach, co nie jest wskazane nie tylko ze względu na jego kiepski stan zdrowia, ale również możliwość transmisji zakażenia.

Grypa żołądkowa – wirus?

Gdy w grę wchodzi grypa żołądkowa, dolegliwości towarzyszące chorym związane są z zakażeniem wirusowym układu pokarmowego. Podobne jak wirusowa grypa żołądkowa objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego dają jednak czasem również zakażenia bakteryjne, w tym np. zakażenie Salmonellą. Warto mieć to na uwadze, gdyż pacjent samodzielnie, bez wiedzy medycznej i doświadczenia, może nie odróżnić symptomów choroby bakteryjnej i objawów, jakie daje wirusowa grypa żołądkowa. Jak długo chory zaraża? To pytanie również zadaje sobie wiele osób. Niestety może się zdarzyć, że objawy choroby ustąpią u danej osoby szybko, jednak wciąż będzie ona zarażać swoje otoczenie, gdyż dalszą część infekcji przechodzić będzie bezobjawowo. Mówi się, że pacjent może zarażać nawet jeszcze przez dwa tygodnie od ustąpienia swoich objawów, co tylko podkreśla, jak łatwo o zarażenie, gdy w naszym otoczeniu znajduje się ktoś chory (lub ozdrowieniec).

Leczenie grypy żołądkowej.

Chory, którego dotknęła grypa żołądkowa, przede wszystkim powinien pilnować, by się nie odwodnić. Bardzo ważne jest zatem, by przyjmować często nawet niewielkie ilości wody lub naparów ziołowych. Niestety należy w tym miejscu podkreślić, że przypadek, jakim jest grypa żołądkowa, leczenie ma raczej objawowe. Oznacza to, że nie ma bezpośrednich leków na jelitówkę. Raczej stawia się na nawodnienie organizmu, elektrolity, ewentualne zbijanie gorączki lekami przeciwgorączkowymi oraz na probiotyki, które uzupełnią wyniszczoną przez biegunkę mikroflorę jelitową. Pomocne mogą być również środki hamujące biegunkę lub redukujące wymioty. Zdarza się, że domowe leczenie okazuje się niedostateczne, a pacjent mocno odwadnia się – wówczas nie jest wykluczona hospitalizacja.

Wspomaganie leczenia grypy żołądkowej – dieta.

Należy pamiętać, że grypa żołądkowa bywa bardzo uciążliwa i męcząca dla chorego. Najważniejsze jest w tym czasie nawodnienie organizmu, więc jeśli chory nie ma apetytu, nie powinno się go zmuszać do jedzenia – dobrze nawet zrezygnować pierwszego dnia choroby z pokarmów, pilnując oczywiście odpowiedniej ilości płynów. Ze względu na to, że choroba bardzo negatywnie wpływa na stan śluzówki układu pokarmowego, dieta osoby chorej powinna być delikatna. Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych czy wędzonych i produktów wysokoprzetworzonych, gdy w grę wchodzi grypa żołądkowa. Co jeść w takim razie w czasie choroby i wychodzenia z niej? Postawić można na delikatny bulion z warzyw, a także na gotowane na parze mięso bez skóry i warzywa. Nowe produkty i potrawy należy wprowadzać stopniowo, by nadmiernie nie obciążać osłabionego układu odpornościowego.

Należy w tym miejscu zaznaczyć, że choć jelitówka jest chorobą samoograniczającą się i najczęściej nie wiąże się z powikłaniami, może łatwo prowadzić do odwodnienia, a jego konsekwencje mogą być poważne. Groźnym następstwem grypy jelitowej jest również wyjałowienie mikroflory przewodu pokarmowego, co znów wiąże się z większą podatnością na choroby czy gorszym wchłanianiem cennych składników odżywczych. Z tego powodu bardzo ważne jest stosowanie probiotyków w czasie choroby i po jej ustąpieniu – pomogą one odbudować i wzmocnić mikroflorę jelitową.

Informacje zawarte w dziale „Blog" serwisu NaszaRecepta.pl należy traktować jedynie jako informacyjno-edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być również uznawane za profesjonalną poradę medyczną. Wydawca serwisu NaszaRecepta nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.