Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?
Zgaga po alkoholu to dość częsta przypadłość, powodująca nieprzyjemne dolegliwości. Po spożyciu napojów alkoholowych możemy odczuwać dokuczliwe palenie w przełyku. Pomimo tego, że zgaga pojawia się po alkoholu, może mieć ona podłoże chorobowe. Sprawdźmy, czy zgaga świadczy o problemach zdrowotnych.
Spis treści
Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?
Zgaga po alkoholu – co to jest?
Zgaga po alkoholu jest odczuwana jako palenie w przełyku, uczucie to jest dojmujące i bolesne. Objaw taki pojawia się najczęściej po jedzeniu, spożyciu alkoholu, wypiciu kawy, wypaleniu papierosa. Zgaga jest typowym symptomem występującym w tzw. refluksie żołądkowo-przełykowym. To zaburzenie polegająca na cofaniu się treści pokarmowej w górę przewodu pokarmowego do przełyku. Pokarm lub alkohol, który cofa się z żołądka, ma kwaśny odczyn, jest to spowodowane kontaktem z kwasem solnym wytwarzanym przez ten organ. Taka treść pokarmowa powoduje podrażnienie błon śluzowych i wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, należą do nich;
- zgaga, odbijanie się, wymioty;
- silny ból w nadbrzuszu;
- ból w klace piersiowej, kołatanie serca.
- eozynofilowym – częste u alergików;
- chemicznym – np. po wdychaniu dymu tytoniowego, spożyciu alkoholu lub gorących napojów;
- Leki zobojętniające – ich działanie opiera się na neutralizacji kwasu solnego w żołądku. Środki te zobojętniają kwaśną treść żołądka, jednak nie zmniejszają wydzielania kwasu solnego. Działają szybko, jednak krótkotrwale, mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami.
- Leki blokujące receptor H2 – działanie tych leków opiera się na blokowaniu receptora histaminowego odpowiedzialnego za produkcję kwasu solnego. Środki te działają dłużej (nawet 12 godzin) i silniej niż leki zobojętniające.
- Leki miejscowo osłaniające – w ich składzie znajdują się m.in. kwas hialuronowy i siarczan chondroityny. Tworzą one warstwę powlekającą, łagodzącą stany zapalne w przełyku.
Zgaga po alkoholu to nieprzyjemne odczucie, które występuje na skutek cofania się treści pokarmowej. Niestety, częsta zgaga po alkoholu może być również objawem choroby: refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka lub dwunastnicy. W takim przypadku warto skonsultować się z lekarzem i wdrożyć odpowiednie leczenie. Szybkie otrzymanie recepty zagwarantuje rozwiązanie recepta przez internet. Po uzyskaniu czterocyfrowego kodu wraz z numerem PESEL można zrealizować receptę w najbliższej aptece.
Zgaga po alkoholu – dlaczego się pojawia?
Przyczyny zgagi po alkoholu mogą być różne. Jedną z nich jest nieprawidłowa praca dolnego zwieracza, który powinien się kurczyć i utrzymywać napięcie. W ten sposób zapobiega cofaniu się treści pokarmowej z żołądka. Niestety, alkohol sprawia rozluźnienie mięśni zwieracza, powodując przedostawanie się pokarmu w kierunku przełyku. Dodatkowo napoje z alkoholem wpływają na zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych, co podrażnia błonę śluzową przełyku, powodując powstanie w nim stanu zapalnego.
Zgaga jest odczuwalna na wysokości klatki piersiowej. Objawy zgagi po alkoholu to przede wszystkim odczucie palenia lub pieczenia. Symptom ten może mieć bardzo duże natężenie i być niezwykle uciążliwy dla chorego. Objaw ten występuje bezpośrednio po spożyciu alkoholu lub innego produktu zwiększającego wydzielanie kwasów żołądkowych jak kawa, cola, herbata, potrawy pikantne. W przypadku bardzo silnego refluksu cofanie treści z żołądka może nie zakończyć się na przełyku. Uczucie palenie i kwaśny posmak mogą być odczuwalny także w jamie ustnej. Może także doprowadzić do odruchów wymiotnych.
Zgaga po alkoholu – czy zależy od rodzaju alkoholu?
Palenie w przełyku po alkoholu często jest spowodowane spożywaniem czerwonego wina. Jest to związane z tym, że wino samo w sobie ma odczyn kwasowy, przez co przyczynia się do nadkwaśności żołądka. To jest jednym z objawów nadmiernego wytwarzania kwasu solnego w żołądku.
Osoby mające problemy z silną zgagą po alkoholu powinny ograniczyć picie wina do minimum. Jeśli jednak ktoś jest koneserem tego trunku i trudno mu się oprzeć jego smakowi, wtedy, zamiast czerwonego, powinien wybierać wino białe. Cechuje się ono mniejszą kwasowością.
Wśród innych trunków odpowiadających za zgagę piwo zajmuje dominującą pozycję. Dlaczego zgaga po piwie występuje częściej? Jest to spowodowane zawartością w tym alkoholu etanolu, który rozluźnia dolny zwieracz przełyku oraz dużą ilością gazu podnoszącą ciśnienie w żołądku. Dodatkowo piwo należy do trunków wytwarzanych w drodze fermentacji. Napoje produkowane w ten sposób powodują nadprodukcję kwasu w żołądku. Z tego powodu zgaga po piwie dotyka większość osób cierpiących na problemy żołądkowe i refluks. Pacjenci z takimi dolegliwościami powinni ograniczać picie piwa lub przestawić się na piwo bezalkoholowe, które nie zawiera etanolu.
Jaki alkohol nie powoduje zgagi? Mniejsze dolegliwości wywołują alkohole wytwarzane w procesie destylacji jak wódka i whisky. Jednak nie oznacza to, że osoby pijące taki alkohol unikną zgagi. W tym przypadku zgaga po alkoholu także może wystąpić, natomiast stopień jej nasilenia może być słabszy. Zależy to od konkretnej osoby – jedna będzie odczuwać silne pieczenie w przełyku, inna będzie miała znikome objawy.
Częsta zgaga po alkoholu występuje u osób spożywających drinki, zawierające wysokoprocentowy trunek i napoje gazowane lub soki owocowe. Najgorzej na zgagę działają soki cytrusowe, które zwiększają czynność wydzielniczą żołądka.
Czy zgaga po alkoholu może świadczyć o poważnych problemach ze zdrowiem?
Jednorazowa zgaga po jednym piwie, zwłaszcza u osób rzadko pijących alkohol, nie powinna wywołać niepokoju. Jednak częsta i silna zgaga po alkoholu jest powodem do niepokoju. Podstawową chorobą wywołującą zgagę jest refluks przełykowo-żołądkowy. Choroba ta nieleczona może prowadzić do bardzo poważnych powikłań, takich jak przełyk Barretta, który jest stanem przednowotworowym.
Dodatkowo przyczyną dużej zgagi po piwie lub innym trunku wysokoprocentowym może być również zapalenie przełyku o podłożu:
Zgaga po alkoholu może być również objawem choroby wrzodowej żołądka, zapalenia dwunastnicy, a także kamieni żółciowych. Niekiedy zdarza się, że może ona być spowodowana chorobami nowotworowymi jak rak żołądka lub przełyku.
Ile trwa zgaga po alkoholu? Powinna minąć po zastosowaniu leków lub innych domowych specyfików. Jednak jeśli trwa dłużej (np. dłużej niż trzy tygodnie), wtedy mamy do czynienia ze zgagą przewlekłą, która wymaga konsultacji lekarskiej.
Jak poradzić sobie ze zgagą po spożyciu alkoholu?
Co na zgagę po alkoholu? W przypadku takiej przypadłości można sięgnąć po środki farmaceutyczne, które szybko zadziałają. Dostępne są następujące grupy leków wspomagające leczenie objawów zgagi:
Domowy sposób na zgagę po alkoholu to picie wody z dodatkiem niewielkiej ilości sody oczyszczonej.
Co jest dobre na zgagę po alkoholu? Pomocne jest picie naparów rumiankowych o właściwościach przeciwzapalnych oraz inne napary naturalne, zawierające koper włoski, prawoślaz lekarski, czy też imbir. Czasami polecane jest także spożycie mleka lub jogurtu naturalnego, jednak napoje na bazie mleka nie zawsze są skuteczne na zgagę, to indywidualna kwestia.
Zgaga po alkoholu to częsta przypadłość u osób spożywających czerwone wino lub piwo. Czasami jest to jednorazowa, nieprzyjemna dolegliwość związana ze zbyt obfitym posiłkiem lub drinkami połączonymi z gazowanym napojem. Jednak zgaga, pojawiając się często, może mieć podłoże chorobowe i nie należy jej bagatelizować. Jak pozbyć się zgagi po alkoholu? Warto sięgnąć po domowe sposoby, a jeśli są nieskuteczne, wtedy spróbować leków zobojętniających kwas solny w żołądku.
Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?