Przeciwgrzybicza profilaktyka – dieta, higiena, styl życia

Napisano 04.05.2021 | Medyczny Asystent | Czas czytania: 5 min.

Grzybica jest schorzeniem bardzo powszechnym, które dotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn w każdym wieku, ponadto na jej rozwój narażone są również dzieci. Grzybica, zależnie od rodzaju, może dotyczyć narządów płciowych, stóp, paznokci, głowy, jamy ustnej, układu pokarmowego i wielu innych obszarów ciała. O zakażenie grzybicze wcale nie jest trudno, zwłaszcza gdy styl życia danej osoby nie jest najlepszy, a jej układ odpornościowy jest słaby. Na szczęście profilaktyka przeciwgrzybicza pozwala znacznie zredukować ryzyko zarażenia się grzybicą. Pomocna w tym przypadku może być zwłaszcza dieta przeciwgrzybicza, odpowiednia higiena i dbanie o siebie. Co warto wiedzieć o profilaktyce przeciwgrzybiczej?

Grzybica narządów płciowych – przyczyny i objawy

Dolegliwość, jaką jest grzybica narządów płciowych (kandydoza), to problem powszechny, który dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn, choć u kobiet zdecydowanie występuje on częściej. Drożdżyca najczęściej wywoływana jest przez grzyby Candida (drożdżaki), które u wielu kobiet naturalnie bytują w drogach rodnych (w pochwie), jednak ich drastyczny rozwój jest hamowany przez bakterie kwasu mlekowego. W stanach zachwiania równowagi bakteryjnej może dojść do namnażania się drożdżaków, a wówczas o grzybicę nie jest trudno. Do powstawania grzybicy narządów rodnych przyczynia się między innymi nieprawidłowa higiena miejsc intymnych, noszenie obcisłej i nieprzewiewnej bielizny, a także korzystanie z publicznych basenów i jacuzzi. Bardziej podatne na zakażenia grzybicze narządów płciowych są osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy – np. przez chorobę lub leczenie, a także te osoby, które mają zaburzoną równowagę mikroflory. Grzybicy narządów płciowych sprzyja ponadto nieprawidłowa dieta (zwłaszcza bogata w cukier), a także uszkodzenia mechaniczne nabłonka i zachwiania równowagi hormonalnej.

Objawy grzybicy narządów płciowych nie są mocno specyficzne, ponadto przebieg choroby może różnić się u różnych pacjentów. Najczęściej u kobiet zauważyć można podrażnienie błony śluzowej pochwy, któremu towarzyszyć może również zaczerwienienie sromu, a także świąd i pieczenie. Pojawiać może się poczucie dyskomfortu lub wręcz ból w trakcie stosunku, ponadto zauważalne w tym czasie mogą być bezzapachowe upławy serowate o niejednorodnej strukturze. Pojawić może się również pieczenie przy oddawaniu moczu, bóle podbrzusza oraz częstomocz. Jeśli chodzi o objawy grzybicy u mężczyzn, pojawić może się zaczerwienienie penisa lub niewielka wysypka, ponadto mężczyzna może odczuwać swędzenie lub pieczenie penisa, co nasilać może się po stosunku. Również u mężczyzn może pojawić się ponadto białawy, serowaty nalot na penisie, który może świadczyć o kandydozie.

Jakiekolwiek objawy zakażenia grzybiczego narządów rodnych najlepiej skonsultować z lekarzem, gdyż niewłaściwie leczona kandydoza miejsc intymnych może mieć poważne powikłania. Konieczne w przypadku grzybicy jest wdrożenie właściwego leczenia, a leki na tego typu dolegliwość często są lekami na receptę. Na szczęście i w tym przypadku możliwa jest e-recepta online, co pozwala skrócić do minimum czas oczekiwania na konsultację lekarską. W przypadku tego schorzenia ważne jest jednak nie tylko odpowiednie leczenie, ale również zmiana stylu życia i przyzwyczajeń, co pomoże uniknąć podobnych zakażeń w przyszłości. Pomocna może być między innymi dieta przeciwgrzybicza. Co to tak właściwie jest? Informacje znajdziesz w dalszej części artykułu.

Dieta przeciwgrzybicza – czy jest pomocna w leczeniu i zapobieganiu chorobie?

W przypadku nawracających infekcji grzybiczych, warto postawić na działania prewencyjne, takie jak np. dieta przeciwgrzybicza. Jest ona przydatna nie tylko przy leczeniu drożdżycy, ale również w zapobieganiu nawrotom choroby, gdyż hamuje nadmierny przyrost Candida i przywraca równowagę naturalnej mikroflory. Kandydozie sprzyja między innymi dieta bogata w cukry proste, produkty mleczne, tłuszcze zwierzęce i produkty wysokoprzetworzone. Gdy konieczna okazuje się dieta przeciwgrzybicza, „co jeść” to główne pytanie, które nasuwa się wielu osobom, gdyż sporo osób myśli, że można odżywiać się wówczas wyłącznie warzywami, co oczywiście mija się z prawdą. Założenia diety są jednak dość proste. Konieczna jest eliminacja cukrów prostych i białej mąki, a także ograniczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz produktów wysokoprzetworzonych (np. potrawy gotowe typu fast food). Nie są dozwolone raczej wysoko przetworzone wędliny i sery, które wiele osób spożywa na śniadanie, uzupełniając nimi białe pieczywo (biały chleb i bułki pszenne także eliminujemy). W czasie diety skupić należy się na wysokiej jakości produktach białkowych (jednak nie są tu polecane produkty nabiałowe pochodzenia zwierzęcego, ze względu na zawartość laktozy), produktach o niskim indeksie glikemicznym, a także na sezonowych warzywach oraz tłuszczach roślinnych (olej słonecznika, orzechy).

Dieta przeciwgrzybicza powinna obfitować w bioflawonoidy i witaminy oraz białko i minerały. W diecie powinny znaleźć się ryby, kasza, ciemny ryż, dobrej jakości mięso duże ilości warzyw, gdyż warzywa są źródłem nie tylko cennych witamin, ale posiadają również błonnik pokarmowy (jednak ograniczamy takie warzywa, które mają wysoki indeks glikemiczny jak np. ziemniaki gotowane). Należy ponadto uważać na ilość owoców w diecie, gdyż owoce zawierają spore ilości cukru (węglowodanów prostych), a węglowodany proste w nadmiarze nie są polecane, gdy ktoś przechodzi na dietę przeciwgrzybiczą. Dobrze sprawdzi się tu czosnek (właściwości czosnku to między innymi działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze), ponadto nie można zapominać o cennych probiotykach, które odbudują mikroflorę i wspomogą działanie układu odpornościowego. Warto postawić na różnego rodzaju kiszonki, takie jak np. kefir, maślanka, kapusta kiszona czy ogórki kiszone. Gdy w grę wchodzi dieta przeciwgrzybicza, „co pić” to również kwestia, która zastanawia wielu pacjentów. Spokojnie – nie trzeba pić tu samej wody. Nie są polecane tutaj oczywiście żadne słodzone napoje, soki i słodkie napoje gazowane, a także mleko, jednak bardzo ważne jest to, by dbać o odpowiednią ilość płynów. Polecana jest oczywiście woda, ale postawić można także na zioła (napary ziołowe) oraz niesłodzone herbaty owocowe, ponadto warto pamiętać o zakwasie z buraków. Trzeba zaznaczyć, że dieta powinna być skomponowana w taki sposób, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Samodzielne komponowanie jadłospisu może być trudne, dlatego jeśli interesuje Cię dieta przeciwgrzybicza, co można jeść powie Ci najlepiej dietetyk, który skomponuje zdrowy jadłospis.

Higiena a choroby grzybicze – dbanie o prawidłowa florę bakteryjną?

Kandydozy, czyli zakażenia organizmu szczepem grzybów Candida, wymagają zmiany odżywiania, gdyż zaburzenia w mikroflorze jelitowej mogą nasilać namnażanie się drożdży. By dieta przeciwgrzybicza efekty miała jak najlepsze, warto zadbać nie tylko o florę bakteryjną, dostarczając organizmowi probiotyki z kiszonek, ale również skupić się na odpowiedniej higienie. W walce z kandydozą przy pomocy leków pomoże bowiem nie tylko właściwe odżywianie, ale również stosowanie się do zasad higieny, w tym przede wszystkim właściwe mycie się przy wykorzystaniu środków o odpowiednim pH (regularnie i dokładnie, ale nie przesadnie często i przesadnie intensywnie) – polecane jest tu szczególnie korzystanie z prysznica, w zamian za kąpiele w wannie, ponadto dobrze również ograniczyć korzystanie z publicznych basenów i jacuzzi (lub unikać ich całkowicie). Oczywiście mycie się nic nie da, jeśli nie dopilnuje się noszenia czystej bielizny i stosowania czystych ręczników oraz pościeli. Kobiety powinny często wymieniać ponadto podpaski, tampony lub wkładki higieniczne, gdyż wilgotne i ciepłe środowisko sprzyja rozwojowi patogenów.

Styl życia a profilaktyka przeciwgrzybicza

Należy pamiętać, że styl życia ma również ogromne znaczenie, gdy w grę wchodzi profilaktyka przeciwgrzybicza. By unikać rozwoju grzyba, wskazane jest szczególnie skupić się na własnym organizmie i stanie jego zdrowia oraz odporności. Wzmacnianie układu odpornościowego z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem nie tylko z tego względu, że bezpośrednio pozwoli zmniejszyć ryzyko zakażenia, ale również sprawi, że organizm będzie mniej podatny na inne choroby, a w związku z tym nie będzie konieczne stosowanie leków i antybiotyków, które osłabiają mikroflorę i zaburzają jej skład (a wówczas problemem mogą być nie tylko drożdże, ale i namnażanie się chorobotwórczych bakterii). Osoby, które mają wielu partnerów seksualnych powinny pamiętać, by stosować prezerwatywy, gdyż inne metody, jak np. doustna antykoncepcja hormonalna, nie chronią przez chorobami przenoszonymi drogą płciową, do których zaliczyć można również grzybicę. Nie powinno się także stronić od badań, gdyż regularne badania pozwolą wykryć ewentualny problem w zarodku i wdrożyć odpowiednie leczenie, zanim proces chorobowy się nasili i poważnie wpłynie na zdrowie.

Informacje zawarte w dziale „Blog" serwisu NaszaRecepta.pl należy traktować jedynie jako informacyjno-edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być również uznawane za profesjonalną poradę medyczną. Wydawca serwisu NaszaRecepta nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.