Nadmierne gazy – co je powoduje i jak sobie z nimi radzić?

Napisano 30.11.2021 | Medyczny Asystent | Czas czytania: 3 min.

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?               Zamów Teraz w 5 minut >

Z gazami prawdopodobnie każdy kiedyś musiał się zmierzyć. Wytwarzanie gazów w nadmiernych ilościach to problem, który wskazywać może na nieprawidłową dietę, dolegliwości trawienne, a czasem także na poważne dolegliwości, jak chociażby celiakia. Nadmierne gazy wiążą się z wzdęciami, często bolesnymi, wzmożonym odbijaniem, a także z wiatrami i wieloma innymi dolegliwościami pacjentów. Kiedy zgłosić się do lekarza na badanie i na czym polega leczenie w tym przypadku? Zapraszamy do artykułu!

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?               Zamów Teraz w 5 minut >

Nadmierne gazy – przyczyny nadprodukcji

Gazy towarzyszą każdemu zdrowemu człowiekowi i jest to sytuacja jak najbardziej normalna fizjologicznie. Powietrze nie tylko dostaje się do jelit jamą ustną, ale również produkowane jest przez mikroflorę jelitową, a następnie usuwane jest z organizmu w postaci tzw. wiatrów. Gazy związane z nadmierną ilością połykanego powietrza z jamy ustnej najczęściej w składzie mają tlen i azot. W wyniku fermentacji jelitowej składników pokarmowych produkowany jest natomiast wodór, dwutlenek węgla, a także metan i siarkowodór, a te wpływają na specyficzny zapach gazów przechodzących przez jelito. Normalnym stanem nie są zdecydowanie nadmierne gazy, które przyczyniają się do nieprzyjemnych wzdęć, odbijania, a także wzmożonych wiatrów. Dolegliwość może dotyczyć osób w każdym wieku. Oznacza to, że jak najbardziej niestety zdarzają się także nadmierne gazy u dziecka, w tym także u niemowląt. Stan ten może świadczyć nie tylko o nieprawidłowej diecie, ale również o poważniejszych schorzeniach w organizmie, które wymagają interwencji medycznej. 

Najbardziej prawdopodobne przyczyny nadprodukcji gazów

Nadmierne puszczanie gazów przyczyny może mieć związane z pewnymi nietolerancjami pokarmowymi bądź zaburzeniami wchłaniania. Problemem może być również niewłaściwa dieta, w tym menu bogate w produkty wzdymające. Wzdęcia i problemy z gazami często są również efektem palenia papierosów, ponadto mogą wiązać się z nadmiernym połykaniem powietrza w czasie żucia gumy, czy też picia przez słomkę. Nadmierne oddawanie gazów czasem wskazywać może ponadto na nieprawidłową perystaltykę jelit, a konkretnie na jej spowolnienie. Do dolegliwości przyczynić mogą się nawet niektóre leki i suplementy diety. Inną przyczyną mogą być zaburzenia składu mikroflory jelitowej, co może mieć poważne konsekwencje nie tylko związane ze wzmożoną ilością gazów, ale również z innymi kwestiami. 

Jeśli problemem pacjenta jest nadmierna ilość gazów niezwiązana z dietą, rozsądnym rozwiązaniem będzie konsultacja z lekarzem. Objawy dla wielu osób wydają się być wstydliwe, jednak trzeba liczyć się z tym, że bez interwencji medycznej czasem nie ma co liczyć na wyeliminowanie tej dolegliwości. Jeśli konieczne będzie wsparcie farmakologiczne, recepta przez internet także może być wykorzystana. Jest to bardzo szybki i komfortowy sposób na kontakt z lekarzem, gdyż nie wymaga nawet wychodzenia z domu.

Objawy nadmiernej produkcji gazów

Prawdopodobnie każdy miał kiedyś z jakiegoś powodu nadmierne gazy, stąd objawów tego zjawiska nie trzeba nikomu specjalnie obrazować. Zazwyczaj problemem są nadmierne gazy po jedzeniu, gdy znajdzie się w menu duża ilość produktów wzdymających, choć oczywiście trzeba pamiętać, że nadmierne gazy przyczyny mogą mieć również inne. Wracając do objawów, które towarzyszą wówczas pacjentowi, wspomnieć należy między innymi o uczuciu „przelewania się” w brzuchu, któremu czasem towarzyszą również dźwięki. Nadmierne wydzielanie gazów wiąże się również z pojawieniem się wzdęć i dolegliwości bólowych brzucha. Symptomy towarzyszące to również dokuczliwe odbijanie, a także wspomniane już wcześniej wiatry. Niektórym pacjentom towarzyszą również czasem zaparcia (utrudnione oddawanie stolca) i nudności.

Czy nadmierne gazy są objawem choroby?

Wiesz już, że najczęściej nadmierne gazy są efektem źle rozplanowanej diety, jednak nie zawsze problem jest tak prozaiczny. Zwiększona produkcja gazów może wiązać się także z pewnymi nieprawidłowościami układu pokarmowego. Mowa na przykład o pewnych nietolerancjach. Mogą być to np. nietolerancje cukrów, w tym nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, czy też fruktozy, czyli cukru znajdującego się w owocach. Nie można ponadto wykluczyć również zespołu jelita drażliwego lub celiakii, czyli nieprawidłowej odpowiedzi organizmu na zawarty w pokarmach gluten. 

Nadmierne gazy w jelitach wskazywać mogą również na nieprawidłowości anatomiczne przewodu pokarmowego (np. po zabiegach chirurgicznych). Możliwe są również zaburzenia mikroflory jelitowej, a nawet zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Również temat „trzustka a nadmierne gazy” nie jest przypadkowy, gdyż faktycznie w przypadku niewydolności trzustki może występować taka dolegliwość. Trzustka to jednak nie jedyny problem. Niestety wspomnieć należy także, że gazy w nadmiernej ilości mogą być jednym z objawów nowotworu żołądka lub raka jelita grubego. Wówczas pacjentowi towarzyszy również spadek apetytu, biegunki, krwawienia z przewodu pokarmowego, a także niedokrwistość i chudnięcie. 

Sprawdzone sposoby na radzenie sobie z nadmiernymi gazami

Jeśli Twoim problemem są nadmierne gazy, w pierwszej kolejności przyjrzyj się swojej diecie i ogranicz z jedzenia produkty, których trawienie sprzyja wzdęciom. Mowa między innymi o bogatych w duże ilości węglowodanów roślinach strączkowych, brukselce, kalafiorze i brokułach, a także napojach gazowanych, czy też zbyt dużych ilościach błonnika. Jeśli mimo wszystko nadmierna produkcja gazów przez organizm nie ustąpi, problemem mogą być nietolerancje pokarmowe, więc warto zgłosić się do alergologa. Nadmierne gazy jelitowe wymagać mogą również poszerzonej diagnostyki, w tym badania krwi, gastroskopii, posiewu kału lub badania radiologicznego przewodu pokarmowego. 

Co na nadmierne gazy można zastosować? Pomóc mogą między innymi zioła, w tym zwłaszcza koper włoski i rumianek. Postawić można również na imbir i kminek, gdyż w pozytywny sposób wpływają na perystaltykę. Pomóc mogą także na dostępne bez recepty preparaty rozbijające gromadzące się w układzie pokarmowym pęcherzyki gazów. Pomocne mogą być również probiotyki, które wpłyną na znajdujące się w jelicie bakterie. Jeśli jednak wszystko to okaże się nieskuteczne, rozsądnym wyjściem będzie skontaktowanie się z lekarzem. 

 

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?               Zamów Teraz w 5 minut >

Informacje zawarte w dziale „Blog" serwisu NaszaRecepta.pl należy traktować jedynie jako informacyjno-edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być również uznawane za profesjonalną poradę medyczną. Wydawca serwisu NaszaRecepta nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.