Czego unikać przy mięśniakach macicy? Dieta

Napisano 26.03.2022 | Medyczny Asystent | Czas czytania: 3 min.

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?

Zamów Teraz w 5 minut ➡️

Zdiagnozowanie podczas badania mięśniaków macicy budzi wiele obaw pacjentek. Współczesna medycyna nie do końca wie, co jest przyczyną pojawiania się mięśniaków, jednak istnieją pewne hipotezy w tej kwestii. Nie zawsze istnieje konieczność operacyjnego leczenia problemu z mięśniakami, jednak przypadki niepokojących zmian zalecane mają zazwyczaj zabiegi chirurgiczne. Według doniesień z wielu źródeł duże znaczenie przy mięśniakach może mieć również dieta. Czego unikać przy mięśniakach oraz jakie produkty włączyć do swojego menu w większych ilościach? Informacje na ten temat znajdziesz poniżej.

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?

Zamów Teraz w 5 minut ➡️

Czym są mięśniaki macicy?

Mięśniaki to niezłośliwe guzy macicy, których patogeneza nie jest jeszcze dokładnie poznana. Wywodzą się z komórek mięśni gładkich macicy, najczęściej mają kształt okrągły i mogą mieć wielkość od kilku milimetrów do nawet kilkunastu centymetrów. Jeśli chodzi o powstawanie mięśniaków, mówi się między innymi o czynnikach genetycznych oraz hormonalnych. Podejrzewa się, że nadmiar estrogenów może mieć tu szczególne znaczenie. Mięśniaki pojawiają się dość często u kobiet w wieku rozrodczym, a objawy z nimi związane mogą być nie tylko uciążliwe, ale wręcz niebezpieczne. Do objawów mięśniaków zaliczyć można bóle podbrzusza i obfite krwawienia. Zmiany te wpływać mogą nawet na częstość oddawania moczu czy stolca, co wiąże się z uciskiem na pęcherz moczowy bądź jelito. Zaobserwowanie u siebie takich objawów jest wskazaniem do bezpośredniego kontaktu z ginekologiem.

Nie u wszystkich kobiet pojawiają się objawy, jakie dają mięśniaki macicy. Wielkość mięśniaków, ich lokalizacja i tempo wzrostu mogą mieć tu znaczenie. Niektóre kobiety dopiero w czasie rutynowych badań ginekologicznych dowiadują się, że mają mięśniak macicy. Operacja i ich usunięcie stanowi podstawową metodę leczenia, ale nie w każdym przypadku jest to konieczne. Bywa jednak, że zabieg u danej kobiety okazuje się wręcz niezbędny. Jeśli lekarz pozwoli, stawiać można na obserwację niewielkich mięśniaków, leczenie farmakologiczne, w tym tabletki antykoncepcyjne redukujące nieprzyjemne objawy związane z mięśniakami, a także na mniej bądź bardziej inwazyjne metody operacyjne.

Kiedy mięśniaki są niebezpieczne? Duże mięśniaki mogą stanowić na przykład zagrożenie ciąży, przyczyniając się chociażby do przedwczesnego porodu, ponadto mogą stanowić podstawę do zakończenia ciąży metodą cesarskiego cięcia. Mogą również prowadzić do anemii i innych powikłań. Niepokojąco szybko rosnące guzy mogą również być niebezpieczne i zaleca się ich usunięcie. Operacji i tego, jak długo goi się macica po usunięciu mięśniaka, nie trzeba się obawiać. Jeśli chodzi o operację, u pacjentek, które planują jeszcze ciążę, zwykle wykonuje się miomektomię, czyli wyłuszczanie mięśniaków, co odcina dopływ substancji odżywczych do tkanki mięśniaka. Jeśli kobieta nie planuje już dzieci, zaleca się u niej zazwyczaj histerektomię, czyli usunięcie macicy.

Dieta a mięśniaki macicy

Między innymi nieprawidłowa dieta i otyłość mogą zwiększać ryzyko tego, że pojawią się u kobiety mięśniaki. Nie jest natomiast prawdą, że tabletki antykoncepcyjne przyczyniają się do większego ryzyka rozwoju mięśniaków, więc jeśli interesuje Cię ta forma antykoncepcji, warto ją rozważyć. By otrzymać receptę na antykoncepcję hormonalną, nie trzeba nawet udawać się do lekarza osobiście, gdyż możliwa jest także recepta online na tabletki antykoncepcyjne, która nie wymaga od pacjentki wychodzenia z domu.

Skoro dieta może mieć wpływ na mięśniaki, czego unikać w swoim menu? Wiele doniesień mówi, by ograniczyć w diecie szczególnie czerwone mięso i produkty o wysokim indeksie glikemicznym, cukier, białą mąkę, a nawet nabiał, jednocześnie wprowadzając do diety więcej błonnika i zdrowych warzyw. Sama dieta i leczenie na własną rękę nie są jednak zalecane. Dietę można – po konsultacji z lekarzem – wdrożyć dodatkowo, jednak przede wszystkim należy w tej kwestii zaufać specjalistom i ich zaleceniom, gdyż u niektórych kobiet skutki nieleczonych mięśniaków mogą być poważne. Również kwestia „mięśniaki macicy a wysiłek fizyczny” nie jest bez znaczenia. Regularny wysiłek fizyczny o optymalnej intensywności jest wręcz zalecany, by dbać o zdrowie i sylwetkę, a przy tym przeciwdziała otyłości.

Czego unikać przy mięśniakach – produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Poszukując informacji odnośnie tego, jak zmniejszyć mięśniaki, trafić można na informacje o diecie. Do wzrostu poziomu estrogenów w organizmie przyczynić może się hiperinsulinemia. Kobiety, które zmagają się z mięśniakami macicy, powinny zatem unikać żywności wysokoprzetworzonej i produktów wyróżniających się wysokim indeksem glikemicznym. Najlepiej w diecie postawić na produkty o niskim indeksie glikemicznym, których zjedzenie nie wiąże się z wysokimi skokami poziomu glukozy. Czego unikać przy mięśniakach? Między innymi ziemniaków, białego pieczywa i wypieków z białej mąki. Jeśli chodzi o mięśniaki macicy, dieta powinna być natomiast bogata w pomidory, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe.

Czerwone mięso przy mięśniakach macicy – jeść czy ograniczać?

Dieta przy mięśniakach macicy powinna być przemyślana. Według niektórych doniesień zalecane jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które mogłoby zwiększać ryzyko pojawiania się mięśniaków. Takie mięso ma również dużo tłuszczów, które to niekorzystnie odbijają się na organizmie i sylwetce. Według wspomnianych doniesień rozwiązaniem na to, by zredukować ryzyko, że mięśniaki na macicy się pojawią, będzie redukcja spożycia mięsa czerwonego i jego zastąpienie mięsem drobiowym, rybami czy nasionami roślin strączkowych.

Mięśniaki macicy – dlaczego warto włączyć warzywa i owoce do diety?  

Ważne jest nie tylko to, czego unikać przy mięśniakach, ale również na jakich produktach dobrze jest skupić się w swojej diecie szczególnie. Niewątpliwie na uwagę zasługują tu owoce i warzywa, które stanowią doskonałe źródło witamin, przeciwutleniaczy oraz minerałów, a przy tym dostarczają do organizmu cenny błonnik. Szczególnie warto postawić na zielone warzywa liściaste, w tym na szpinak, sałatę, rukolę czy roszponkę, a także na bogate w flawonoidy cytrusy, borówki czy maliny.

Potrzebujesz e-Recepty lub L4 ?

Zamów Teraz w 5 minut ➡️

Informacje zawarte w dziale „Blog" serwisu NaszaRecepta.pl należy traktować jedynie jako informacyjno-edukacyjne. Treści te i porady w nich zawarte nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być również uznawane za profesjonalną poradę medyczną. Wydawca serwisu NaszaRecepta nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystywanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.